csalánkiütés

A csalánkiütés a test bármelyik részén jelentkezhet

A bőrön jelentkező allergiának több formája van. A testen vagy az arcon lévő csalánkiütés halvány vörös dudorok vagy hólyagok kialakulása a bőrön. Felnőtteknél és gyermekeknél különböző méretű és alakú lehet, hirtelen jelenhet meg a test bármelyik részén.

A kiütés gyakran viszket és néha bizsergő vagy égő érzés kíséri. A csalánkiütés a férfiak és nők 10-20%, legalább egyszer előfordul életük során. Felnőtteknél 30-50 éves kor után gyakoribb, mint a gyermekeknél és a lakosság körülbelül 0,5-5% szenved krónikus betegségben. A kiütések, típustól függetlenül, a test különböző részein megjelenhetnek és eltűnhetnek.

Az esetek többségében férfiak és nők egyaránt tapasztalnak hólyagos allergiát, ami az allergének hatására alakul ki. Gyermekeknél a csalánkiütés leggyakoribb oka a torokfájás vagy akut légúti vírusfertőzés. A felnőtteknél pedig akkor fordul elő, amikor a bőr nagymennyiségű hisztamint és más vegyi anyagokat, úgynevezett triggereket termel.

A kiváltó anyag termelődése akkor következik be, amikor az immunrendszer reagál egy irritáló anyagra. A csalánkiütés jelei nem mindig utalnak allergiára. Sok esetben egyetlen kiütést fertőzés vagy vírus okoz, ami néhány nap alatt elmúlik. Ha a kiütést nem kezelik időben, az akut forma krónikussá válhat.

Pollenindex – hasznos információk a túlérzékenységről

A szezonális allergia a növényi pollenekkel szembeni túlérzékenység, amit a levegőben lévő specifikus allergénekre, a fák, cserjék és fűfélék pollenjére adott reakció okoz. A Pollenindex weboldal a szezonális allergia 3 hullámát különbözteti meg Magyarországon.

Az első április közepétől májusig tartó időszak, a fák és cserjék virágzásával jár. Ilyenkor a leggyakrabban az éger, a nyír, a tölgy és a gyertyán, de a pitypang és más korai fűfélék is virágoznak. A szezonális allergia második csúcspontja a réti füvek és gabonafélék, különösen a komócsin virágzásához kapcsolódik, ez május közepétől július közepéig tart.

A Pollenindex weblapon azt is olvashatjuk, hogy a virágzás és a szezonális allergia harmadik hulláma nyár végén következik be. Ez a legaktívabb és leginkább elhúzódó szakasz. Leggyakrabban olyan növényekhez társul, mint a parlagfű, a kökény és a laboda. A közhiedelemmel ellentétben, a nyárfa pelyhe nem aktív allergén, de képes felszívni és szétszórni más növények pollenjét.

Ezen kívül, a légutak és a nyálkahártyák irritációját okozza. A Pollenindex az allergia tüneteire is felhívja az olvasók figyelmét, ami lehet orrdugulás és orrfolyás, tüsszögés, torokkaparás és száraz köhögés. De előfordulhat könnyezés, szemviszketés és az allergiás kötőhártya gyulladás egyéb jelei is.