fogápolás

A fogimplantátumok gondozása

Manapság már a fogászati implantációk 98% a sikeresnek mondható. A fogászati implantátumok azonban megfelelő gondozást igényelnek, hasonlóan a saját fogainkhoz. Sőt, ha fogimplantátumaink vannak, akkor ha lehetséges, még jobban oda kell figyelnünk a megfelelő szájhigiéniára, annak érdekében, hogy implantátumaink valóban hosszú élettartamúak legyenek.

Ellenkező esetben úgynevezett peri-implant-betegségek alakulhatnak ki. Az implantátum körüli szövetek begyulladhatnak, és lehet, hogy a páciens nem is észlel semmilyen tünetet: nem fáj semmije, nem érzékeny a szájüreg egyik része sem evéskor, iváskor, harapáskor, de közben a háttérben elindulhatott egy olyan folyamat, amely diagnosztizálatlanul hosszú távon csontvesztéshez és az implantátum elvesztéséhez vezethet. Ezért nagyon fontos ebben az esetben is a félévenkénti fogászati kontroll, és évente röntgenfelvétel készítése, amelyen jól látható, ha az implantátumok körül valamilyen elváltozás következett be, így időben kezelhető a periimplantitisz vagy más probléma. 

Azok a páciensek, akik már az implantátum beültetése előtt fogágybetegségben szenvedtek, esetleg pont emiatt vesztették el a fogaikat, a magas kockázati csoportba tartoznak. További rizikót jelent, ha a páciens dohányzik, nem megfelelő a szájhigiéniája, vagy például cukorbeteg.

A fogágybetegségek kontroll alatt tarthatók, ha a kezelést a páciens időben elkezdi fogorvosa útmutatásával, illetve rendszeresen eljár fogkőleszedésre. Ilyenkor a fogorvos a fogágy állapotát is ellenőrzi. Ha már kialakult a betegség, szisztémás és lokális antimikrobális kezelés, tisztítás szükséges, esetenként az implantátum körül a parodontális műtétekhez hasonlóan fel kell nyitni a szöveteket, és megtisztítani; az implantátum felszínét is különböző eljárásokkal fertőtleníteni kell. Ezeket a műveleteket a parodontológus végzi, azaz egy olyan fogorvos, aki a fogágybetegségek megelőzésére, diagnózisára, kezelésére, valamint a fogimplantátumok behelyezésére szakosodott.

Ha a következő tünetek egyikét vagy másikát (esetleg többet is egyszerre) tapasztaljuk, akkor ideje időpontot kérni a parodontológushoz: könnyen vérzik az íny fogselyemmel vagy fogkefével való tisztítás közben; az íny piros, duzzadt vagy érzékeny; az íny elválik a fogtól; az íny gennyezik; mozgó fogak; állandó rossz lehelet.

Az első látogatáskor a parodontológus nemcsak alaposan megvizsgál bennünket, hanem tudnia kell, milyen más betegségeink vannak, milyen gyógyszereket szedünk. Megvizsgálja az ínyünket, fogainkat, felméri, hogy van-e ínysorvadásunk, hogyan illeszkednek a fogaink egymáshoz. Csontszintet néz, röntgenfelvételt készíttet, átnézi korábbi fogászati beavatkozásaink történetét. Ha a kezelés során olyan fog vagy implantátum is kerül, amelyet el kell távolítani, velünk egyeztetve kezelési tervet készít, hogy hogyan lehessen minél személyre szabottabban pótolni az elvesztett fogat vagy implantátumot. Ehhez esetenként csontpótló vagy szövetpótló beavatkozásokra is szükség van.

Ahhoz, hogy minden tőlünk telhetőt megtegyünk az implantátumaink védelmében, fontos elsajátítani a megfelelő gondozás mikéntjét is. A fogimplantátumok gondozása esetében is fontos szabály, hogy használjunk fogmosáskor puha, lekerekített sörtéjű fogkefét! Ha nem tudjuk, vagy nem vagyunk biztosak a helyes fogmosási technikánkban, akkor inkább használjunk elektromos fogkefét. Ne gyakoroljunk túl erős nyomás a fogfelszínre és az ínyre, mert ha megsérül, az zöld utat adhat a baktériumok elszaporodásának.

Használjunk külön fogköztisztító fogkefét, valamint a fogselymet se felejtsük el. Van az úgynevezett egycsomós fogkefe is, amit érdemes beszerezni, akár egyetlen implantátumunk van, akár implantátumokon nyugvó hídunk vagy teljes fogsorunk. Ez egy kicsi kerek fejjel rendelkező fogkefe, amelybe szorosan, egyetlen csomóba tömörítve találhatóak a műanyag szálak, és amely a legalkalmasabb a fogak vagy implantátumok legalaposabb tisztítására. Amikor fogkrémet választunk, arra figyeljünk, hogy ne tartalmazzon nagy mennyiségben koptató hatású összetevőket, mint a fehérítő fogkrémek. Emellett évente kétszer érdemes elmenni fogkőleszedésre: a fogkő nemcsak esztétikai probléma, hanem a fogágybetegség előszobája is lehet, ha elhanyagoljuk.

A Fusion Dental fogászati szolgáltatások széles körével várja pácienseit Sepsiszentgyörgyön. Parodontológus, szájsebész szakorvosainkhoz időpontkérésért írj az info@fusiondental.ro címre, vagy hívd a +40 770 705 705 telefonszámot.