pms-cover

Hogyan enyhíti a premenstruációs szindróma tünetei a viszcerális terápia?

A PMS – azaz a premenstruációs szindróma nagyon gyakori problémának számít, a nők majdnem fele vissza-visszatérően tapasztalja a menstruációt megelőző kellemetlen tüneteket. Az esetek egy részében a panaszok bár zavaróak, de jelentős mértékben nem befolyásolják a mindennapi életet, viszont az esetek kb.20%-ában erősebben kihatnak azokra a napokra, emiatt komolyabb kezelésre lehet szükség, ami nem feltétlenül gyógyszeres kezelést jelent, hanem viszcerális terápiát, ami PMS ellen eredményesen és mellékhatások nélkül alkalmazható.

A PMS kialakulásának a pontos háttere egyelőre nem ismert, a kutatók szerint közre játszhatnak egyes hormonzavarok, tápanyag-és vitaminhiány, a szerotonin szintjének ingadozásai, a depresszió, a szorongásos-stresszes állapotok, a pajzsmirigyzavar és különböző nőgyógyászati kórképek (pl. endometriózis, PCOS).

A premenstruációs szindróma tünetei

A testi-lelki tünetek a menstruációt megelőző 5-10 napban jelentkeznek, és igen sokfélék lehetnek. Ingerlékenység, érzékenység, depresszió, szorongás, hangulatingadozás, csökkent érdeklődés, gyenge koncentráció, fáradtság, étvágytalanság vagy éppenséggel fokozott étvágy, alvászavar, irányíthatatlanság vagy túlterheltség érzése, rossz koordináció, fejfájás, hát- és derékfájdalmak, duzzanat/puffadás/súlygyarapodás, hasi görcsök és mellérzékenység, hőhullámok, az ujjak és a bokák duzzanata, libidócsökkenés.

Hogyan és miért segíthet a viszcerális terápia?

Egyre több kutatás jutott biztató eredményekre azzal kapcsolatban, hogy a menstruációt és az azt megelőző időszakot befolyásolni lehet a medence körüli izmok, és has lazításával.

A kézzel végzett fascia kezelések csoportjába tartozó viszcerális (zsigeri, belső szervi) kezelés hatásossága kiemelkedő, aminek megvan a magyarázata.

A belső szerveket egy olyan vékony hártya veszi körbe, aminek a rétegei optimális esetben könnyen el tudnak csúszni egymáson. A hétköznapokban nem tudatosul bennünk az a tény, hogy egy-egy szervünk milyen nagy mozgásokat végez a tevékenységeink során – legyen sport, vagy takarítás a szerveink elmozdulnak. A kötőszövet másik lényeges tulajdonsága az, hogy megfelelő lazasággal tudja biztosítani az adott szerv működését, például ilyen a gyomor tágulása étkezést követően, a bélrendszer perisztaltikája az emésztés során vagy légvételkor a tüdő tágulása. Menstruáció alatt a méh is képes akár 3 cm-t is süllyedni annak érdekében, hogy ki tudjon lökődni az endometrium.

has vizsgálata

Viszont abban azokban az esetekben, amikor valamilyen okból (ami lehet sérülés, műtét, gyulladás) ez a kötőszövet elveszíti a rugalmasságát, az a szervezet nem megfelelő működéséhez, és fájdalomhoz vezethet. A manuálterápia az a kezelési mód, ami segít a szövetek regenerálódásában, és megfelelő szintre hozza azok mobilitását és a szervek motilitását.

A méhet körülvevő fascia feszülésével járó leggyakoribb nőgyógyászati problémák

A menstruációs ciklus hossza átlagosan 28 nap, de lehet ennél rövidebb vagy hosszabb is : 21–35 nap között minden normálisnak tekinthető. Bár járhat alhasi diszkomfort érzéssel, de normál esetben nem járhat fájdalommal.

A menstruációs zavarok listájának élén a dysmenorrhoea és a premenstruációs (menstruáció előtti) szindróma (PMS) áll. A dysmenorrhoeát fájdalmas menstruációként definiálják, a PMS pedig a nők által a menstruáció előtt egy vagy két héttel tapasztalt fizikai és pszichológiai problémák csoportját jelenti.

A dysmenorrhoea negatív hatást gyakorol a hétköznapi tevékenységekre és a társas kapcsolatokra, valamint növeli a munkából való távollét idejét, hiszen a hasi görcsök és fájdalom zavarja a mindennapi tevékenységeket. Ezekhez ráadásul még társulhat többek hányinger, hányás, hasmenés, derékfájdalom, fejfájás, és szédülés is. A dysmenorrhea lehet elsődleges és másodlagos – az első esetben nincs konkrét szervi elváltozás, a másodlagosnál a komoly fájdalmak jelentkezése valami patológiának a következményeként alakul ki. Mindkét esetben van a panaszoknak pszichés oldala is, mert a fizikai fájdalmakat gyakran kísérhetik érzelmi kilengések is.

A premenstruációs szindróma (PMS) a menstruációs ciklus luteális szakaszában jelentkezik – a fentebb már leírt pszichés és/vagy fizikai tünetekkel jár, amelyek súlyossága igen eltérő lehet.

PMS kezelése viszcerális terápiával

Kedvező hír, hogy a dysmenorrhoea és PMS egyaránt jól kezelhető manuálterápiával – ezzel elkerülhetővé válik a gyógyszerszedés, illetve a gyógyszerek esetleges mellékhatásainak a megjelenése. Kutatások eredményei támasztják alá, hogy a has, illetve a medence környékén végzett manuálterápiás kezelések hatékonyak a fájdalmas görcsök csökkentésében.

Egy tanulmány során két csoportra osztották a vizsgálatban résztvevő nőket: az A csoport tagjai 4 héten át heti kétszer fél órás manuálterápiás kezelésben részesültek. A B csoport tagjai pedig fájdalom esetén ibuprofen tartalmú fájdalomcsillapítót szedtek. A kutatás kimutatta, hogy mindkét csoportban szereplők fájdalma csökkent, azonban a manuálterápia fájdalomcsillapító hatásának ideje hosszabb volt, mint a gyógyszeré.

Ha a szerveink bizonyos okok miatt nem tudnak szabadon mozogni, akkor idővel szöveti feszülés és krónikus irritáció jön létre, ez pedig funkcionális és strukturális problémákhoz vezethet az egész szervezetben. A viscerális kezelés, egy olyan manuálterápiás módszer, ami a szervek közötti fehér kötőszövetes réteg (fascia) tapintásával és mobilizálásával a korlátozásokat feloldhatja, a szervek normális mozgástartományát visszaállíthatja. Normalizálódik a szervek keringése, csökken a fájdalom, enyhülnek a kellemetlen tünetek.

A has és medence környéki szövetek lazításával eredményesen csökkenthető a menstruációt kísérő kóros fájdalom – mellékhatások nélkül.