akril

Minek köszönheti a népszerűségét az akril?

Ma ez az egyik legnépszerűbb textil. Az akril szálat először az amerikai DuPont vállalat gyártotta. Az 1940-es években a cég aktívan részt vett a kifejlesztésében és 1948-ban megérkezett az első anyag, amit Orlon védjeggyel láttak el. Kiváló versenytársa volt az akkoriban népszerű nejlonnak, de nagyon nehéz volt festeni. Ezért a vállalat továbbfejlesztette ezt az anyagot és 1952-ben megkapta a régóta várt szövetet, amit gond nélkül lehetett festeni.

Akrilnak nevezték el. A szövetben lévő szálak lehetnek tiszták vagy más anyagokkal kombináltak. Az ilyen kombináció általában lehetővé teszi, hogy az ebből varrt termékek hosszú használat után is megőrizzék eredeti alakjukat. Az arány 100%-tól a szálas adalékanyagok mindössze 5%-áig terjedhet. Az akril egy minőségi, nem természetes anyag, aminek számos pozitív tulajdonsága van.

A hipoallergén jelleg valószínűleg ennek a tartós és igénytelen anyagnak a legfőbb előnye. A belőle készült termékek tökéletesek a túlérzékeny bőrűeknek, különösen a gyermekeknek és a várandós anyáknak. Az akril teljesen foszlástűrő és a természetes gyapjúhoz hasonlít. Ezért puha, jól megőrzi a meleget és nem hajlamos a bolyhosodásra. A szövet az időjárás minden viszontagságának ellenáll. Nem szívja magába túlságosan a vizet és gyorsan szárad.

Elasztán az aktív tevékenységekhez

Ennek az anyagnak köszönhetően, a sportolók gond nélkül nyújthatnak, futhatnak, ugrálhatnak és még sok minden mást csinálhatnak. De az elasztán a mindennapi ruháinkban is jelen van, még akkor is, ha nem vagyunk igazán aktívak. Mit tudunk erről a csodálatos anyagról, ami mindenkit mozgásra késztet? Szintetikus szál, ami a II. világháború idején keletkezett.

A DuPont kémiai laboratóriumában, ami számos, a világot megváltoztató textilipari felfedezéssel büszkélkedhetett, a tudósok szintetikus szövetek után kutattak. Végül egyikük, a rugalmas szálakkal végzett kísérletei során felfedezte az elasztánt. A szövetet manapság elsősorban különböző ruházati cikkekben használják. De széles körben alkalmazzák a sportruházat gyártásban is. A hivatásos sportolók és a szórakoztatóiparban dolgozók általában kifejezetten a sportágukhoz vagy a mindennapi élethez tervezett, strapabíró ruhákat viselnek.

A laza és szabadtéri ruházatokban sem ritka ez a szövet. Ott felsők, sportmelltartók, jóga leggingsek, kerékpáros rövidnadrágok, fürdőruhák és még sok más cikk készül belőle. A mozgásszabadság és a kényelem biztosítása érdekében, sokféle alsóneműhöz és zoknihoz is adnak elasztánt. Ezekben pamuttal vagy selyemmel keverik, a kényelem és a légáteresztő képesség érdekében.