Praktikus és biztonságos világítás mozgásérzékelő segítségével

A megfelelő világítás kiépítése nem csak háztartások, de akár ipari területek, telephelyek vagy épp kertek esetében is nélkülözhetetlen. Az automatizált megoldások pedig nem csupán a tájékozódást, de akár a biztonságot is támogathatják.

Optimálisan fényes terek

A világítástervezés nem csupán a megfelelő fények jelenléte miatt, hanem a költségek optimalizálása szempontjából is fontos lehet. Mivel a különböző fényforrásokat lényegében napi szinten használjuk, egyáltalán nem mindegy, hogy a hozzá kapcsolódó rendszerek hogy működnek, ahogy az sem, hogy milyen izzókat választunk. Egy optimális rendszer ugyanis amellett, hogy maradéktalanul képes kiszolgálni a felhasználókat és esetleg bizonyos kényelmi funkciókkal is bír, egyben takarékos is.

A korszerű LED izzók és lámpák már kifejezetten ilyen céllal születtek, széleskörű lakossági alkalmazásuk pedig az energiaköltségek jelentős csökkenését eredményezte már önmagában is. Ha azonban ezeket olyan rendszerekkel kombináljuk, melyek egyik fontos kitétele szintén a takarékosság, még hatékonyabb eredményt érhető el. Ennek kapcsán a mozgásérzékelő mindenképpen releváns példa, mely azonban számos más előnyt is hordoz.

Praktikus és biztonságos

A mozgásérzékelő kifejezést legtöbbször riasztórendszerek és biztonsági berendezések kapcsán halljuk, de természetesen az ilyen szenzorokkal ellátott lámpák is elterjedtek. A biztonság ráadásul ezek esetében is abszolút fontos szempont, hiszen a mozgásérzékelős lámpák sokszor valóban ezt támogatják az épületek környezetének tekintetében. Egy automata rendszer ugyanis segíthet észlelni a nem kívánt látogatókat és kívülről is egy jól biztosított rendszer benyomását kelteni.

A mozgásérzékelő ugyanis pontosan arra szolgál, amit neve is mutat, vagyis a hatókörébe kerülő objektumok és azok mozgásának érzékelésére. A hozzájuk között lámpák pedig az ez által kiváltott riasztás okán kapcsolnak be, mindezt teljesen automata módon. A mozgásérzékelő a biztonság mellett természetesen az épületekben és azok környékén való tájékozódást is segíti, működésüknek köszönhetően pedig a költségeket is hatékonyan csökkenthetik.

Különböző típusok, azonos cél

A mozgásérzékelő kínálatot alapvetően két nagyobb kategóriára oszthatjuk, mely elsősorban az alkalmazott működési elvben tér el. A leggyakrabban használt típus az úgynevezett passzív infravörös mozgásérzékelő (PIR). Ezek az eszközök értelemszerűen az infravörös hullámokat kihasználva képesek érzékelni a látókörükben zajló mozgást, ezzel pedig hatékonyan aktiválni a hozzájuk kapcsolt lámpákat, világítótesteket.

A másik kategóriába a mikrohullámú szenzorral szerelt mozgásérzékelők tartoznak. Ebben az esetben a berendezés szenzora mikrohullámokat bocsát ki, melyek a jelenlévő objektumról visszapattannak, az így visszatérő hullámokat pedig a berendezés érzékeli és riasztást küld, ez esetben a lámpának. Bármelyik megoldást válasszuk is, a mozgásérzékelő hatékonysága adott, ehhez persze érdemes beállítani azok érzékenységét és az aktivitás időtartamát, hiszen ezáltal optimalizálhatjuk leginkább a rendszer működését.

Megfelelő mozgásérzékelő társításával lehetőségünk van a hozzákapcsolt világító berendezést automatikusan be-és kikapcsolni a beállított értékeknek megfelelően. Segítségével pénzt és energiát takaríthatunk meg, hiszen a lámpa csak akkor világít amikor szükség van rá és elkerülhető az is, hogy felkapcsolva maradjon. Kínálatunkban megtalálható szinte minden típus, legyen az kültéri vagy beltéri felhasználásra alkalmas. A mozgásérzékelőket változattól függően szerelhetjük mennyezetre, süllyeszthetjük és be is építhetjük. Érzékelők szempontjából kétféle típus van, ezek pedig az infravörös (PIR) és a mikrohullámú érzékelővel szerelt készülékek.