gyógytorna

Sokan fordulnak gyógytornászhoz műtét után

A műtét utáni rehabilitáció hatalmas jelentőséggel bír a mozgásszervet érintő műtétek sikeressége szempontjából. Ez igaz mind a csípő- vagy a térd-, mind pedig a könyök területét érintő operációkra, sőt azokon túl is. A gyógytornára érdemes már a műtét utáni napokban sort keríteni, hiszen ez nagyban képes javítani az eredményességen.

Gyógytorna a beavatkozást megelőzően

gyógytorna gyakorlatok fontos szerepet játszhatnak a különböző műtétek utáni rehabilitációs folyamatban. Kevesen tudják azonban, hogy az optimális eredmények érdekében gyógytornára érdemes már a műtétet megelőző időszakban is sort keríteni.

A gyógytorna ugyanis képes enyhíteni a különböző eredetű fájdalmakat, elviselhetőbbé tenni a mindennapokat, valamint alkalmas a műtét utáni gyakorlatokra való felkészülésre is. A mozdulatok, gyakorlatok képesek ugyanakkor felkészíteni az izmokat, szöveteket a beavatkozásra, valamint növelni a szervezet állóképességét, amely különösen jól jön majd a műtétet követő időszakban.

Ezért fontos a műtét utáni rehabilitáció

A műtét utáni rehabilitáció különböző módokon alakulhat az érintett terület és a műtét típusának függvényében. Egy térdműtét esetén például fontos a gyógytorna mielőbbi elkezdése a gyors felépülés érdekében. A fejlődéshez pedig rendszeres mozgás és otthoni gyakorlás is szükséges. Elengedhetetlen a combizmok megerősítése, a térdízület stabillá tétele és mobilizálása.

Ha protézis is beépítésre kerül valamely testrészbe a különböző kopásos megbetegedések kezelésére, a gyógytorna csak a sebgyógyulás és a fájdalom megszűnése után kezdhető meg. A mozdulatok ilyen esetben rendszerint kímélőek és csak később, az izom eredeti funkciójának visszanyerését követően kerül sor a terhelésre.

Az otthon végzett gyógytorna jelentősége sem elhanyagolható

A műtét utáni gyógytorna szakképzett gyógytornász segítségével valósul meg, hiszen csakis egy szakember képes a gyakorlatok meghatározására és helyes kivitelezésének megtanítására. Ráadásul csak a gyógytornász van tisztában azzal, mikor kerülhet sor terhelésre, milyen eszközök alkalmazása szükséges és hogy milyen műtéti megoldás milyen típusú rehabilitációt kíván.

Ha azonban az adott testrész már visszanyerte eredeti funkcióját, elengedhetetlen a leggyakrabban alkalmazott, egyszerű gyakorlatok beteg általi elsajátítása is. Így a gyógytornásszal való találkozásokon túl otthon is gyakorolhat a mielőbbi gyógyulás érdekében.

Az otthoni gyógytorna hozzájárulhat a műtött izmok, ízületek hatékony és gyors rehabilitáláshoz, a mozgékonyság növeléséhez, az erősödéshez. Míg a mozgás elhanyagolása, a lustaság épp az ellenkező hatást váltja ki.

Fontos azonban, hogy minden esetben a gyógytornász által meghatározott ütemben és gyakorlatok végzésével, a fokozatosság követelményét betartva kerüljön sor az otthoni körülmények között végzett rehabilitációra is, hiszen csak így várhatóak optimális eredmények.

Nemcsak mozgásszervi műtétek után, de egyéb beavatkozásokat követően is szükség lehet a gyógytornász segítségének igénybevételére, gondoljunk csak például egy császármetszésre vagy egyéb hasi nagyműtétre. Bár a kórházi ellátás keretében a legtöbbször nem biztosítják a gyógytorna lehetőségét, érdemes lehet önállóan felkeresni egy szakembert, hiszen sokat lendíthet a gyógyulási folyamaton minden egyes operáció kapcsán.