autókulcs egy férfi kezében

Erre figyelj, ha nem akarod elhagyni az autókulcsot!

Elkezdődött az iskola, ami azt jelenti, hogy a többgyermekes családok életében visszatért a reggeli káosz. Márpedig amikor zűrösen indul a nap, az kihatással van a következő órákra, így főleg a délelőtti órákban lehetünk figyelmetlenek. Ilyenkor gyakorta megesik, hogy lába kél az autókulcsnak, ezért most adunk néhány gyakorlati tanácsot ennek elkerülése érdekében.

Mindenki átélte már azt a pánikszerű pillanatot, amikor el kell indulnia valahová – például az iskolától folytatnánk az utat – és nem találjuk az autó kulcsait. De vajon hol vannak a leggyakoribb helyek, ahol az emberek elhagynak vagy elfelejtenek egy-egy kulcsot? És még fontosabb: hogyan előzhetjük meg ezeket a feledékenységből adódó hibákat?

Hol szoktuk elhagyni a kulcsainkat?

 • A táskában vagy zsebben
  Gyakran előfordul, hogy a kulcsot a táskánk mélyére gyömöszöljük vagy valamelyik zsebünkbe süllyesztjük, majd később elfelejtjük, hogy pontosan hol is van.
 • Otthon, az asztalon vagy a kanapén
  A napi rutin részeként sokszor letesszük az autókulcsokat az első elérhető felületre, ami gyakran az étkezőasztal vagy a nappali egyik része.
 • A munkahelyen
  Az íróasztalon, a fiókban vagy a kávézóasztalon az irodában – mind gyakori helyek.
 • Az autóban
  Hihetetlenül hangzik, de nem ritka, hogy valaki az autóban felejti el a kulcsát, különösen ha kéz nélküli indítási rendszere van az autójának.

Hogyan előzhetjük meg a kulcsok elvesztését?

Van néhány módszer, ami beválhat, ízelítőül adunk néhány tippet. Természetesen az a legjobb, ha kifejleszted a saját módszeredet.

 • Fix hely
  Szánjunk otthon és a munkahelyen is egy fix helyet a kulcsainknak. Legyen ez egy kulcstartó vagy egy kis doboz az előszobában.
 • Kulcstartó
  Egy nagyobb, jól látható kulcstartó segíthet abban, hogy ne veszítsük el a kulcsokat, különösen, ha sok kicsi tárgy van a táskánkban.
 • Technológiai segítség
  Ma már léteznek kulcskereső eszközök, melyeket a kulcscsomónkra erősíthetünk, és egy applikáción keresztül tudjuk lokalizálni az elveszett kulcsot.
 • Rendszeresség
  Mindig tegyük vissza a kulcsot ugyanoda. Ha ez a szokásunkká válik, kevesebb eséllyel hagyjuk el vagy felejtjük el azt.

Az autókulcsok elvesztésének elkerüléséhez kis odafigyelésre és szervezésre van szükség. A kialakított rutinok és a modern technológia segítségével azonban sok kellemetlen perctől kímélhetjük meg magunkat.

Mit tegyünk, ha nem találjuk az autókulcsot és a pótkulcs sem elérhető?

Akár 30 percen belül elérhető a sérülésmentes autónyitás Budapest területén, ami rendkívül hasznos szolgáltatás, ha kizártad magad az autóból, elhagytad a slusszkulcsot, vagy esetleg elromlott az autózár, nem működik a távirányító.

Profi módon, tulajdonképpen feltörik az autózárat, mindezt nyom nélkül teszik. Ezt pedig követheti a hiányzó autókulcs pótlása.