szemlencse

Akik már átestek rajta: műlencse műtét vélemények

A szürkehályog kialakulásának pontos okát jelenleg is kutatják. Napjainkban a gyógyuláshoz és az egészséges látáshoz egyetlen út vezet, ez pedig a szemlencse műtét. Gyors és biztonságos beavatkozás, melynek köszönhetően újra visszanyerheted a tökéletes látást. A következőkben arról olvashatsz, milyen típusai vannak az eljárásnak és a lencséknek, valamint arról, hogy ismert személyek hogyan nyilatkoztak saját szemműtétjük után a beavatkozásról és az életminőségük javulásáról.

Milyen tünetei lehetnek a szürkehályognak?

A szürkehályognak olyan tünetei vannak, mely más betegségekkel is összefügghetnek, így az öndiagnózis meglehetősen nehéz. Ha az alábbiak közül tapasztalsz szimptómákat, keress fel egy szakorvost, hogy mielőbb megkezdődhessen a betegséged feltérképezése és a probléma megoldása.

  • Tompa látás
  • Színek és árnyalatok nehezen történő megkülönböztetése
  • Ködös, homályos, elmosódott látás
  • Fényérzékenység
  • Fényforrások körüli karikák felfedezése
  • Kettőslátás
  • A térlátás romlása
  • Fokozatos látásromlás, változó dioptriai értékek

Milyen műlencsék közül lehet választani?

Monofokális, azaz egyfókuszú lencse: a távoli látást javítja ki. Műtét után a szem egy meghatározott távolságban fogja újra élesen közvetíteni az észlelt képet az agynak. Az egyfókuszú lencse jól funkcionál vezetés közben, azonban az olvasás, egyéb precíz munkák szemüveget igényelnek a beavatkozás után is.

Bifokális, azaz kétfókuszú lencse: a közeli és a távoli látást is javítja. Működése azon alapszik, hogy két fókuszpontra osztja szét a szembe áramló fényt, így a közeli és a távoli éleslátást is biztosítja. A látás minősége ebben az esetben függ a fennálló fényviszonyoktól. A látás 40 centiméteren belüli távolságon javul.

Trifokális, azaz háromfókuszú lencse: A közeli, a távoli és a köztes látás is javul a műtét után. A háromfókuszú lencse sajátossága, hogy három különböző fókuszpontba osztja szét a fényt. Ennek köszönhetően a látás teljes kiterjedésű les, közelre és távolra is éles látást biztosít a trifokális lencse beültetése. A páciensek arról számoltak be, hogy sokkal jobban látnak a beavatkozás után, mint ahogyan korábban szemüveggel valaha is láttak.

Vélemények a műlencse beültetésről

Szebeni István, műsorvezető egy barátja jóvoltából ismerte meg a trifokális lencsebeültetés lehetőségét. A műtét után úgy nyilatkozott, hogy az operáció után azt hitte, még az ajtót sem fogja megtalálni, hogy távozzon a rendelőből, viszont a műtét napjának estéjén már a meccset nézett a TV-ben. Hozzátette, a legfontosabbnak azt tartja, hogy elmúlt a bizonytalanság érzése a rossz látása miatt.

A korábban rövidlátó Kökényessy Ági szinkronszínész is hasonlóan jó véleménnyel volt a beavatkozásról. Rettentően félt ugyan a műtétről, ami végül csupán fél óráig tartott. Rövid idő után arról számolt be, elcsodálkozott azon, hogy milyen szép levelek vannak a fákon. Ő is a trifokális lencse beültetése mellett döntött.

Szabó Bence, kétszeres olimpiai bajnok magyar kardvívó is a műtét mellett döntött. Úgy nyilatkozott, neki azért volt remek megoldás a műtét, mert folyton otthon hagyta a szemüvegét. A műtét után a sportban és a hétköznapokban is sokkal magabiztosabb. A műtéttől nem tartott, az előzetes vizsgálatokat nagyon megnyugtatónak találta.

Ha érintett vagy a témában, Neked is érdemes átfutnod ezeket a műlencse műtét véleményeket.