fogimplantátum

Meddig tart egy fog implantátum kezelés?

A mai fogászati kezelések közül a legmodernebb fogászati eljárások közé tartozik a fogimplantáció. A fog implantátum kezelés sikerességéhez a páciens elszántságára, időre és az orvosi tanácsok megfogadására van szükség. Ha mindezzel rendelkezik a páciens az esztétikus és funkcionális fogsor garantált.

A fogimplantáció a fogpótlások egyik fajtája. Az orvosok akkor alkalmazzák ezt a kezelést, amikor a páciens foga különböző fogmegtartó kezelésekkel, például töméssel már nem tartható meg. A fájdalommentes eljárás pár évtizede van jelen hazánkban, a fogorvosok itt alkalmazzák a legújabb, innovatív megoldásokat.

A fog implantátum

A fogimplantáció magyarul fogbeültetést jelent. A fogpótlások közül ez a legtartósabb eljárás, a kezelés során egészen az alapoktól építenek fel egy új fogat a páciensnek. Először az ínybe ágyadózó foggyökért pótolják egy műgyökérrel, majd arra rögzítik a fogat vagy a fogsort. Esztétikailag és funkcionalitás szempontjából is a legjobb választás, hiszen az alapos előzetes vizsgálatoknak, a precíz lenyomatvételi technikáknak köszönhetően tökéletes, teljesen természetesnek ható fogsorok alakíthatók ki. A kezelések befejeztével helyreáll a páciens rágófunkciója. Mivel a műgyökér hasonló nyomást fejt ki az ínyre, mint az eredeti fog, ezért a fog stabilan és hatékonyan fog működni. A tapasztalatok szerint a páciensek ezeknek a kezeléseknek köszönhetően sokkal nagyobb biztonságérzettel élik tovább a mindennapjainkat, mint a kivehető fogprotézissel rendelkezők.

Fog vagy fogak

A kezelés egy vagy több fogra is kiterjedhet, 2-3 foghiányra, illetve teljes fogsor pótlására is megoldást nyújt. Az implantátumok, amelyek a természetes foggyökért pótolják, kizárólag olyan anyagból készülhetnek, amelyek az emberi csontba természetesen tudnak illeszkedni, romlásnak és egyéb elhasználódásnak nincsenek kitéve. Az implantátumokat ezért biokompatibilis, tiszta titániumból készítik és titán-oxid felületkezeléssel látják el. A műgyökér beültetése után a gyógyulást követően következik majd a végleges felépítmény, vagyis a fogpótlás felhelyezése. A fogpótlás a páciens természetes fogai alakjára és színéhez tökéletesen illeszkedik és mivel ez a megoldás a legidőtállóbb kezelés, a helyes orvostecnikai megoldásoknak köszönhetően az implantátumok a páciensek életük végéig szolgálni fognak.

Az idő nagy úr

A modern technikáknak köszönhetően az egész kezeléssorozat fájdalommentesen elvégezhető, ezért már nem is a fájdalomérzettől kell tartania a páciensnek, hanem inkább arra kell készülnie mentálisan, hogy a kezelés egy több alkalomból álló program lesz, illetve pénztárcát is megterhelheti egy ilyen kezeléssorozat. A fogászati implantátum általában három vagy négy darab 30-90 perces kezelésből áll. Már a kezeléssorozat megkezdésekor, illetve a kezelések között az orvos és páciens közösen döntenek a soron következő kezelés idejéről, ezért a nagyon elfoglalt páciensek már előre ütemezhetik a napirendjüket és kitűzhetik előre a nekik megfelelő dátumokat.