napelem

Milyen dokumentumok kellenek a napelem pályázathoz?

Egy napelem pályázathoz nagyon sok dokumentumot kell csatolni, kezdve a meghatalmazással, ha nem mi magunk szeretnénk megküzdeni a pályázati anyag összeállításával. A napelem pályázatokkal foglalkozó cégek mindent elintéznek helyettünk, így nem kell bajlódni sem a pályázat elkészítésével, sem pedig a beadásával.

Pontosan milyen dokumentumokat kell beadni a napelem pályázathoz?

Mint már említettük, megbízás esetén egy meghatalmazást kell kitölteni a meghatalmazott és a meghatalmazó adataival.  Az ST Solar napelem pályázatoknál az adminisztratív teendők intézésében is tud segíteni.

Emellett természetesen szükség lesz egy vállalkozói szerződésre is, amelyben pontosan szerepel:

 • a szerződés tárgya,
 • a kivitelezés helye,
 • a műszaki tartalom,
 • a vállalkozói díj,
 • a munkavégzés ütemezése,
 • a különféle határidők,
 • a fizetési feltételek,
 • a közreműködő szakértők adatai,
 • az egyéb pályázatspecifikus szerződési feltételek,
 • a jótállási, garanciális és szavatossági kötelezettségek
 • az EKR-hez való kapcsolódás
 • az egyéb rendelkezések.

A következő fontos dokumentum a „Kivitelezői teljességi nyilatkozat és Műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyv”. A 4a számú melléklet a „Meghatalmazás magánszemélyek adóazonosító jelének, és jövedelmi adatainak kezeléséhez”. Amennyiben nem tulajdonosként építtetjük ki a napelemes rendszert, akkor szükség lesz egy nyilatkozatra is a tulajdonostól, hogy hozzájárul a kivitelezéshez, emellett ki kell tölteni az „Adatlap monitoring adatszolgáltatáshoz” nyomtatványt is.  Ha cselekvőképességében korlátozott személy veszi igénybe a pályázati lehetőséget, akkor egy gondnoki nyilatkozat kitöltése is szükséges. Nyilatkozatot kell tennünk arra vonatkozóan is, hogy a fogyasztási adatokat lekérhessék.

Pontosan mire igényelhetjük a pályázatot?

A pályázatot saját fogyasztású napelemes rendszerre igényelhetjük, amely a lakóingatlan tetőszerkezetére kerül kiépítésre. Illetve a fenti napelemes rendszer mellett komplett hőszivattyús fűtési rendszerre, villamosenergia tároló beépítésére és nyílászáró cserére is beadhatjuk a pályázatunkat.

Kik élhetnek a pályázati lehetőséggel?

Minden nagykorú természetes személy igényelheti a pályázatot, ha a háztartás összevont éves jövedelme nem haladja meg a 4 850 000 Forintot.

Mekkora támogatási összeggel számolhatunk?

A támogatás akár a beruházás 100 százalékát is megtérítheti, de napelemes rendszer esetén maximum 2 900 000 Ft, ha teljes műszaki tartalommal számolunk, akkor pedig maximum 11 300 000 Ft a támogatás mértéke.

Mire figyeljünk oda a pályázat benyújtásakor?

Minden pályázatnál fontos, hogy legyünk tisztába a kizáró tényezőkkel. Mivel a pályázati folyamat akár 3-4 hónapot is igénybe vehet, így érdemes időben elindítani a beadványunkat. A pályázati anyag összeállításakor, ha lehetőségeink engedik, akkor tényleg vegyük igénybe szakértők segítségét, hiszen így a hibázási lehetőségek a minimálisra csökkenthetők. A különféle mellékleteknek, szerződéseknek és minden fontos hivatalos anyagnak benne kell lennie a pályázati anyagba, hiszen, ha akár csak egyetlen egy hivatalos dokumentumot is elfelejtünk csatolni, akkor a pótlás miatt a teljes napelemes rendszer kiépítése csúszhat.