Dönts okosan az otthonteremtésnél!

Az ingatlanpiac pörgése és a banki kamatok változásai döntően meghatározzák az otthonteremtés esélyeit. Örökös kérdés, hogy most vágjunk bele, vagy érdemes várni?

A bölcsek kövének lelőhelyét senki sem ismeri, ha mégis, akkor valószínűleg nagy becsben és titokban tartja. Tippelni, szakértően feltevéseket megfogalmazni lehet, a tapasztaltabbak nyilván reálisabb jóslatokkal állhatnak elő a jövőt illetően. Akárhogy is alakulnak a kamatok és a kínálatban szereplő árak, egy biztos, hogy amikor eljön a pillanat és belevágunk, nagyon eszesen kell minden lépést megfontolnunk és a lehető legjobb banki ajánlatot kell kiválasztanunk. Ami egyáltalán nem biztos, hogy jelenleg a legolcsóbb ajánlatok egyike.

Amennyiben szakértő segítséget veszünk igénybe, kevésbé nyúlhatunk mellé. Egy hitelszerződés hosszú időre meghatározhatja a mindennapjainkat, anyagi korlátokat szabhat további lehetőségeinket illetően. Sokan nem tudják, hogy akár milliókat is bukhatnak, ha alapos megfontolás nélkül szerződnek egy pénzintézettel. A HUN Pénzügyi Tervező szakemberei a bank kiválasztása mellett megóvhatnak a hibás ingatlanválasztástól és a hitelbiztosítás lehetőségére is felhívják a figyelmedet, ami óriási segítséget jelenthet egy nem várt esemény, munkahely elvesztés, betegség esetén.

Lakásvásárlás előtt mindenképpen informálódni kell a kínálatról, csak így tudhatjuk meg, hogy reális -e az kiszemelt lakás vagy ház ár-érték aránya. Sőt, összehasonlítani is érdemes az árakat, mindezt össze kell vetni a kedvezményekkel, támogatási lehetőségekkel, mint például a visszaigényelhető ÁFA, illetékmentesség, CSOK, Zöld hitel, stb. A szakemberek ebben naprakészek, rengeteg információt adhatnak át nekünk, mindez nem kerül semmibe.

Az önerővel is kalkulálni kell. Nem elég fix összegben gondolkodnunk, mert bankonként eltérőek lehetnek a feltételek. A hitelkalkulátor ebben is segít, érdemes használni egy előzetes becsléshez, kalkulációhoz is.