állásinterjú

Vágyunk rá, mégis félünk tőle: az állásinterjú

Akár szereti valaki, akár utálja, a legtöbb ember valamikor aktív pályafutása során részt vesz egy állásinterjún. Ez az a dolog, amire vágyunk, hisz túljutni a jelentkezés első rostáján nagy dolog, de ugyanakkor tartunk is tőle.

Az álláskeresés időszakában fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy hol találunk megfelelő állást. Sok weboldalon kínálnak állásokat, és ezek közül a Lépés Magazin és Várpalotainfó oldalak azok, ahol most ingyenes hirdetésfeladási lehetőséggel várják az ügyfeleket. Nemcsak az álláshirdetésekért érdemes ellátogatni ezekre a weboldalakra, hanem azért is, mert folyamatosan frissülő tartalommal, érdekes és szórakoztató hírekkel várják az olvasókat.

Az interjú már önmagában siker

Ha behívtak bennünket egy állásinterjúra, az már siker. Az egyes munkakörökért gyakran nagy a verseny, így ha a beérkezett jelentkezések közül bennünket választottak ki, az már önmagában is nagy eredmény. Az interjú célja, hogy segítsen dönteni az állást meghirdetőnek és a jelentkezőnek azt, hogy a jelentkező megfelelő-e az adott részlegre. A jó munkaerő-felvételi eljárás célja, hogy a legjobb jelöltet találják meg az adott pozícióra.

Az interjúnak több típusa van, a formátum is változó, ahogy az is, hogy hány interjúszakaszon kell részt venni. A leggyakoribb interjútípus még mindig a személyes, az ilyen találkozókra szinte mindig sor kerül a felvételi eljárás során. Legyen szó akár egy négyszemközti interjúról, akár arról, hogy egyszerre több emberrel találkozik a jelentkező. Az ilyen típusú interjú lehet kötetlen, mint egy kávé melletti beszélgetés és lehet kötött is.

Mire figyeljünk, ha interjúra megyünk?

Először is arra, hogy érkezzünk időben. Ne csak arra ügyeljünk, hogy ne érkezzünk túl későn, hanem arra is, hogy ne érkezzünk túl korán, ez ugyanis stressz és sietség érzését kelti. Érhetően és hangosan mutatkozzunk be, kézfogásunk legyen határozott, de kedves. Ne felejtsük el, hogy az első benyomásból csak egy van, így megjelenésünk és viselkedésünk is legyen kifogástalan.

Állás Kalauz